guma
Izvor: Counselling / Pixabay
SIGURNOST PRIJE SVEGA

Kada je vrijeme za promjenu guma na vozilu

Kako bi gume na vašem vozilu zadržale optimalan kontakt s površinom, redovito provjeravajte u kakvom su stanju. Čak i najbolje zimske gume imaju ograničeni rok upotrebe, a ovo su faktori koji utječu na to kada i koliko često morate mijenjati gume na vozilu.

1. Radite veliku kilometražu

Na većini osobnih automobila gume mijenjamo kada prijeđemo između 25 i 50 tisuća kilometara. Vozite li agresivno, češće će vam trebati novi set guma, dok laganom vožnjom razdoblje korištenja guma možete produljiti do čak 75 tisuća prijeđenih kilometara.

Osim stila vožnje, na vijek trajanja auto gume također utječu vrsta i kvaliteta podloge kojom vozite. Na neodržavanim cestama punim rupa guma će se puno brže istrošiti nego na novom asfaltu, a također je veća vjerojatnost da će doći do oštećenja ili puknuća gume. Zato na takvim cestama obavezno prilagodite brzinu vožnje.

2. Gume su jako stare

Čak i kada umjereno vozite, gume na vašem vozilu u nekom će trenutku izgubiti optimalna svojstva do te mjere da ih je potrebno zamijeniti.

Svoja izvorna svojstva guma zadržava oko pet godina, pod uvjetom da se o njima pravilno brinete. Auto gume nipošto ne biste trebali koristiti dulje od deset godina.

Koliko su gume na vašem vozilu stare reći će vam brojevi pored oznake DOT koji se nalaze na svakoj automobilskoj gumi. Prva dva broja odnose se na tjedan, a druga dva na godinu proizvodnje. Primjerice, oznaka 3022 znači da je guma proizvedena u 30. tjednu 2022. godine. 

Još DVA razloga za promjenu guma pročitajte na portalu Savjeti.hr.