autoguma
Izvor: PublicDomainPictures / Pixabay
SIGURNOST

Kako odabrati odgovarajuće autogume

Zamjena guma po sezoni nije jedino na što treba paziti kada su autogume i sigurnost u vožnji u pitanju.

NA ŠTO PAZITI PRI ODABIRU NOVIH GUMA

Na tržištu guma, kažu u AK Siget, svake se sezone pojavi više novih proizvođača koji stvaraju sve šarolikiju ponudu. Kvaliteta gume bitno ovisi o udjelu prirodnog kaučuka u proizvodu. S obzirom da su se renomirani proizvođači na vrijeme pobrinuli da se ta sirovina u najvećoj mjeri nalazi u njihovom posjedu, logično je zaključiti da će oni moći ponuditi najkvalitetniji proizvod. Cijena tih guma nešto je veća od konkurencije, ali barem je kvaliteta zagarantirana, tvrde u AK Siget.

Pri kupnji novih guma treba još paziti na DOT gume, odnosno tjedan i godinu proizvodnje što je ispisano s četiri znamenke na vanjskom rubu gume (prve dvije znamenke označavaju tjedan, a druge dvije godinu). Treba uzeti u obzir da se po EU standardima guma do pet godina od proizvodnje smatra novom, naravno uz pravilno skladištenje. Naime, tri dana na jakom suncu može gumi štetiti više nego tri godine u skladištu.

Uz to, naravno, treba paziti da se odabere veličina guma koja odgovara vašem automobilu, a to možete provjeriti u Prometnoj dozvoli.

SEZONSKE ILI CJELOGODIŠNJE GUME

Cjelogodišnje gume najčešće se preporučuju za manje gradske automobile koje će se voziti uglavnom u gradskim uvjetima. To znači da nema sezonske zamjene guma, što svakako štedi vrijeme i novac.

Međutim, u ekstremnim zimskim uvjetima (snijeg, poledica, temperature ispod ništice) taj tip gume sigurno neće zadovoljiti kao zimska guma. Stoga na SUV vozilu kojim imate namjeru ići na skijanje ili u poslovnom vozilu kojim trebate 'skoknuti' od, primjerice, Splita do Rijeke usred zime cjelogodišnje gume nisu idealna opcija.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Savjeti.hr.

Ne zaboravite - cesta nije pista! Sretno!